Uit de praktijk

Geeft een senior aan met het profiel aan de slag te willen, dan zal de kluscoach helpen een passende plek te vinden waar de senior zijn of haar talent in kan zetten.

Zo paste het profiel van Adje perfect bij een bedrijf dat borrelplanken verzorgt.

Adje kan weer aan de slag met haar hobby: Koken

Door het hersenletsel dat Adje opliep heeft ze al lang niet meer in de keuken gestaan, bang om wat te laten aanbranden wanneer ze alleen was. Via de Talentenscan van Stichting Humanitas Rotterdam werd ze door kluscoach Sophie gekoppeld aan Borrel BV, een bedrijf dat luxe gevulde borrelplanken maakt voor bedrijven en organisaties. Adje helpt oprichtster Rozemarijn met veel plezier met koken wanneer er weer een bestelling is.

Teresa zet haar groene vingers in voor de buurt

Door de kaarten in de Talentenscan kwam Teresa erachter dat ze, ondanks dat ze zelf geen tuin meer heeft, veel kennis heeft over planten en deze kennis graag met anderen zou willen delen. Toen haar man nog leefde had ze een grote moestuin, nu heeft ze een balkon vol met Portugese kool en bonen. De Talentenscan koppelde haar aan een buurttuin.

Nelleke stak de voorleesbeer in een nieuw jasje

Nelleke is vroeger kleuterjuf geweest en is expert in handwerk. Nog leuker dan iets voor jezelf breien, is iets maken voor anderen. Voor theater Studio de Bakkerij maakte ze kleren en sokken voor de voorleesbeer. De voorleesbeer was meteen een grote hit!

Toeval bestaat niet!

Ik wil graag aan de slag als vrijwilliger in Rotterdam. Ik weet alleen niet precies wat en ook niet zo goed waar. Geen idee. Zitten organisaties wel op me te wachten? Waar moet ik beginnen? Allemaal vragen van mijn kant.

Op de site zorgzaam010.nl heb een heel summier aanbod geformuleerd.
Tot mijn stomme verbazing krijg ik hier veel reacties op van particulieren en organisaties. Ik kan zelfs kiezen!

De begeleider van vrijwilligers bij het Ouderenproject Sociaal Isolement (onderdeel van Humanitas) nodigt me uit voor een kennismakingsgesprek. Laat ik nou bijna dagelijks langs het Humanitasgebouw aan de Pieter de Hoochweg lopen, mooi dat ik er nu eens naar binnen kan.

Joke, de begeleider, vertelt me tijdens de eerste kennismaking over de talentenscan in relatie met Social Design. Ha, dat is het! Ik zit gelijk rechtop. Wat bijzonder is dit.

We maken een vervolgafspraak. Joke stelt voor om mij dan een talentenscan af te nemen. Kan ik gelijk zien of deze methode me aanspreekt.

En ja, mijn kennismaking met de talentenscan is gelijk raak en geeft niet alleen mij maar ook Joke inzicht in mijn aspiraties en drijfveren als vrijwilliger.
In het nagesprek nodigt Joke me uit om het creatieve deel van de workshop voor mijn rekening te nemen.
Ik ervaar op dat moment een verbinding tussen mijn werkervaring en mijn wens om vrijwilliger te worden bij Humanitas. De klik met Humanitas en Social Design is bijzonder, echt een high-five momentje.

De uitkomst van mijn scan aan het eind van de sessie

  • Co-creatie
  • Taal: verbaal en non-verbaal
  • Beeldtaal: kunst en cultuur
  • Wisselwerking tussen mensen
  • Groeien en bloeien

Mijn motto is: leren doe je op je voeten.

Ik ben een echt onderwijsmens en vind het heerlijk om mee te denken over de uitvoering van de kennisoverdracht passend bij de talentenscan.

De trainingsdag van15 februari 2022 bereiden Joke en ik samen voor. We springen steeds heen en weer van theorie naar praktijk, van denken naar doen, van actie naar reflectie. De dag bestaat uit een vlechtwerk van leren met je hart en je hoofd en is in verbinding met je eigen kennis en ervaring. Zo kan je als kersverse coach oefenen hoe je door middel van de talentenscan verbinding krijgt met de ander.

Willemien

Zou u graag een talentscan doen met een Talentenscan coach en/of wilt u meer informatie? Stuur een email ouderenproject@stichtinghumanitas.nl 

De Talentenscan gaan gebruiken binnen je organisatie en heb je interesse in de train de trainer? Kijk in de winkel of neem contact met ons op en mail naar ouderenproject@stichtinghumanitas.nl

Wil je senioren helpen te reflecteren op hun talent en een passende klusplek in de buurt voor ze te vinden? Kijk in de winkel of meld je aan als kluscoach door een berichtje te sturen naar ouderenproject@stichtinghumanitas.nl

Interesse om met een Talentenscanmedewerker aan de slag te gaan binnen uw bedrijf of organisatie? Neem contact op en mail met ouderenproject@stichtinghumanitas.nl

Schuiven naar boven